Aankoopwijzer
De beslissing is genomen, je keuze is gevallen op de fret. Wat zijn nou de belangrijkste punten om te weten of je goed zit bij degene waar je je fret vandaan wilt halen?
Graag helpen wij je op weg in het maken van deze beslissing. Want waar begin je? Marktplaats, Facebook of een andere online verkoop pagina, via de opvang, een particulier met een nestje, of toch maar zo’n “dure” fokker.
Kies je voor een (jong) volwassen fret: ga dan naar een goede opvang. Er zitten er in Nederland meerdere waar je uit kan kiezen. Een goede opvang begeleid jou bij de aanschaf en luistert naar wat je wilt. Zij zullen je voorzien van alle informatie die er bekend is over de fret en gaan met jou op zoek naar de juiste klik met een fret. Een goede opvang zorgt ervoor dat alle fretten gecontroleerd zijn door de dierenarts en de entingen en castratie op orde zijn. Ook bieden zij goede nazorg en zijn altijd beschikbaar voor vragen nadien.
Richt je je op een pup? Er worden momenteel enorm veel pups aangeboden door particulieren met een nestje. Zodoende zetten wij de punten op je voor een rij waar wij van vinden dat een gezonde pup van een goede fokker minimaal aan moet voldoen:
- Pups verlaten nooit voor 8 weken het nest, liever nog 9 weken. Ze hebben socialisatie en opvoeding nodig van moeder en broertjes/zusjes (en natuurlijk de fokker) om zich te ontwikkelen in een goed gesocialiseerd fretje die klaar is om te verhuizen naar een baasje. Trap dus vooral niet in verhalen dat ze zich beter aan hun baasje hechten op jongere leeftijd, dit is onzin. Hoe moeilijk het ook kan zijn; laat pups jonger dan 8 weken gewoon bij de moeder en neem hem niet mee.
- Een gezonde pup meegeven aan een nieuw baasje betekent ook dat de pups hun eerste inenting en controle bij de dierenarts hebben gehad en je een inentingsboekje of paspoort krijgt bij het ophalen. Ook zijn alle fretten vrij van oormijt en andere parasieten. Fretten zijn extreem gevoelig voor oormijt dus het is belangrijk dat alle fretten en pups hierop gecontroleerd zijn. Niet elke fokker chipt zijn dieren, al is dit zeker bij fretten wel aan te raden. Er raken helaas jaarlijks nog steeds een hoop fretten vermist en met een chip is herenigen heel makkelijk als de fret gevonden wordt. Ook voor het bijhouden van zijn eigen pups is het praktisch. De meeste fokkers chippen dus.
- De fretten en pups verblijven in een schone, hygiënische en veilige ruimte. Stinkende buitenhokken met zaagsel of binnen kooien met vuile poepbakken en ranzige etensresten wilt je niet zien. Een nest pups die er schoon en verzorgt bijzitten in een kooi die voldoende ruimte biedt voor het nest, met fijn beddengoed, schone drinkflesjes en voldoende eten geeft wel een goed gevoel. Zie je ontlasting in de poepbak? Dan behoort dit normale frettenpoep te zijn, geen groene, grijze, slijmerige of “vogelzaadpitjes” ontlasting.
- De fretten en pups zelf zien er goed gevoed, schoon en gezond uit. Ze hebben heldere ogen, schone vachten en zijn goed doorvoed. Het is normaal dat een moertje die een nest zoogt minder vol is, maar ook zij hoort goede voeding te krijgen (prooidieren, vlees of het bekende walthampapje) en niet alleen brokken.
- Pups hebben goede voeding gekregen. Wij zijn van mening dat pups vlees nodig hebben om te groeien. In de eerste 12 weken verhonderdvoudigen pups hun gewicht. Op alleen onbeperkt brokjes ontwikkelen ze een groeiachterstand, omdat ze gewoonweg niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om deze enorme groei aan te kunnen. Ook zijn brokjes licht verteerbaar voor een van nature vleesetende fret. Dit betekent dat brokkenpups altijd een licht hongergevoel houden en dus meer de neiging hebben om hun bekje te gebruiken om te bijten. Het is dus niet alleen voor hun gezondheid en lichamelijke ontwikkeling goed om vlees te eten, maar het bijten afleren gaat veel makkelijker. Met vlees bedoelen we prooidieren of ander compleet vlees. Geen kip uit de supermarkt of blikvoeding voor hond/kat. Prooidieren eten is dus een must voor opgroeiende fretten. Als er brok naast de prooi gegeven wordt, is deze van goede kwaliteit. Dus geen hondenbrokken of slechte kwaliteit kattenbrok. Gezien prooidieren (of andere goede kwaliteit vleesvoeding) erg kostbaar is in vergelijking tot brokken, wordt hier helaas niet door elke fokker voor gekozen.
- De fokker is betrokken en luistert naar wat voor soort fretje je in gedachten hebt en adviseert je waar nodig. Hij of zij kan je alles vertellen over het nest, hoe de pups zijn opgegroeid en wat voor karakter ze hebben. Een goede fokker is iemand die ook na het vertrek naar het nieuwe baasje in contact blijft en bij wie je altijd terecht kunt voor vragen achteraf. Als er zo maar ergens een kooi open gaat onder het mom “zoek er maar een uit” geeft weinig vertrouwen dat je kan aankloppen met vragen of als er iets mis is.
- Een goede fokker zorgt voor gezonde pups en wilt dit laten zien. Dat betekent dat er bewust voor het nest is gekozen en er gezonde ouders zijn gebruikt. Een goede fokker zet nooit zomaar twee fretten op elkaar of gebruikt redenen als “tja ze was nou eenmaal loops” of “Maar ze zijn zo lief en pupjes zijn zo leuk”. Het hebben van een stamboom maakt een fret niet duurder wat het registreren ervan kost niets extra. Het laat juist zien dat een fokker bewust bezighoudt met een selectie van goede ouderdieren door alles te noteren. Je kan dus altijd informatie krijgen over de ouders (en vaak ook voorouders) en als deze aanwezig zijn kan je ze altijd zien. Moederfret zit altijd bij het nest.
- Een goede fokker fokt omdat het zijn passie en liefhebberij is en is niet op geld belust. Dat merk je aan zijn omgang met de fretten en pups. Er wordt uit zichzelf een hoop verteld en de fretten zijn vertrouwd met hem/haar. Natuurlijk wilt een fokker wel zijn onkosten eruit hebben en dat mag ook. Fokkers die jaarlijks nestjes hebben investeren bijvoorbeeld ook in nieuwe gezonde fokfretten die aangeschaft moeten worden. Zodoende liggen de prijzen vaak wat hoger, maar kijk eens wat je ervoor terugkrijgt: een gezonde, vrolijke, gecontroleerde pup, voorzien van de juiste medische zorg en die een goede sociale basis en opvoeding heeft gehad.
- Ook particulieren met een eenmalige nestje (om welke reden dan) moeten hun verantwoording nemen. “Het is slechts eenmalig” is geen reden om er niet alles aan te doen de pups zo gezond mogelijk op te laten groeien. Je bent immers verantwoordelijk voor het nieuwe gezinslid van je puppykopers. Ook deze pups hebben recht op een gezond opgroeien, dierenartscontrole met de eerste enting en schone oren die vrij zijn van mijten.
Tot slot: hoeveel risico jij wilt lopen bij de aanschaf van je fret is helemaal aan jou. Hoe meer er bekend is over de pup, hoe veiliger je zit. Duurkoop is vaak miskoop en dat geld zeker als het aankomt op dieren. Een pup via marktplaats of in de dierenwinkel aanschaffen omdat hij voordeliger is, is dus nooit een goed idee. Een goede fokker heeft jou de kosten van de dierenarts en goede voeding voor een gezonde start namelijk al uit handen genomen. Reken maar eens uit wat het je kost om voor twee entingen en een chip naar de dierenarts te moeten. En met een beetje pech er pas ná de aanschaf achter te komen dat er iets mankeert. Om nog maar niet te spreken over de aanschaf en controle van de ouderdieren, van wie een hele stamboom bekend is en er streng geselecteerd is op gezonde fretten. Ook er maar eentje uit de buurt halen omdat de juiste fokker te ver weg zit, is zonde.
Kortom; kies je met je hoofd en niet op basis van emotie. Hoe moeilijk het ook is, laat te jonge, slecht uitziende pups van dierenwinkels, adresjes via marktplaats en op geldbeluste particulieren links liggen. Je houdt door je pup(s) hieraan te schaffen hun manier van fokken en verkopen alleen maar in stand.